Warning: Undefined array key "salt" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 6

Všechny ty (32bit) internety bych zrušil

Ne nechci zde psát o tom, že nepodporuje více jako 4GB RAM. Ještě do nedávna jsem měl 1G a byl jsem v pohodě. Upgradoval jsem jen proto (na 2GB), že mi PC při počítání videa swapoval. Jak to tak vidím, tak se nad 4GB ještě hodně dlouho nedostanu.

Nastal čas, kdy je potřeba zastaralé a již nepostačující technologie vyměnit za nové a to přináší studování spousty nekvalitně napsaných manuálů (dělá ještě někdo kvalitní dokumentaci?) a testování. I přes to všechno jsem se nějak prokousal. Na 4 dny jsem se ale zadrhl nad celkem jednoduchou službou obstarávající logování. Konfigurace velmi jednoduchá o jednom řádku. A právě tato služba mi neustále padala a již jsem si myslel, že je to se mnou fakt zlé, když nedokážu nakonfigurovat ani něco tak jednoduchého. Obzvlášť, když to snad všem co nepoužívají Mandrivu funguje. Již jsem se smiřoval s tím, že nasadím druhý server na CentOS, nebo Debianu. Vzpomněl jsem si ale na dobu (za 5 min 12 … již jsem chtěl vypalovat DVD CentOS), kdy jsem přešel z i586 na x86_64. Vše najednou nebylo just work.

Na testovací stroj putoval 32bit systém. A ejhle. Vše funguje jak má! Vše jsem nahlásil do bugzilly a jal se instalovat na ten samý stroj 64bit OS. Nainstaloval jsem tentokrát 32bit službu a vše opět funguje. V tu dobu to již v bugzille začalo žít a já si říkal, že jsem to tam psal. Protože teď studuji, jak co nejlépe reprodukovat Software Crach.

Že z toho všeho plyne, že je 32bit dobrý a že nechápete proč ho zatracuji? Odpověď je jednoduchá. 32bit procesor (nový) již nekoupíte. Nemá tedy budoucnost. Proto by se měli vývojáři raději soustředit na 64bit, aby to bylo „just work“ jako v 32bitu. Prozatím se setkávám jen s portací na 64bit a pak to tak vypadá. No nenaštvalo by vás, když něco kompilujete na 64bit stroji, že to vyžaduje některé 32bit knihovny a ne jiné? Mě ano. „Polovina“ bitů je sice super, ale už to prosím někdo přesuňte na vedlejší kolej!

Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/fcs.php on line 370
Warning: Undefined array key "jmeno" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 87 Warning: Undefined array key "comment" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 103