Warning: Undefined array key "salt" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 6

Test prohlížečů

Již delší dobu testuji Firefox 3.0. Nyní, kdy vyšla betaverze nové Opery (9.50 Beta 2) jsem se rozhodl, že srovnám dodržování standardů těchto dvou testovacích verzí při renderování webových stránek. Firefox byl dlouho pozadu oproti Opeře, ale zdá se , že silně dýchá svému konkurentovi na krk. Oba prohlížeče projdou testem ACID2 na jedničku. Nedávno Ian Hickson dal na web takřka hotový test ACID3 . K dokončení mu chybí 16 testů, ale i tak jsem se ho rozhodl využít. Tento test je zaměřen na JavaScript a DOM. Jak dopadl Firefox 3.0 Beta 3 a Opera 9.50 Beta 2 ? Velmi podobně. Firefox vyhrál o jeden bod, což nic moc neznamená a tak bych je považoval za stejně kvalitní.

Takto vypadá test Firefoxu:


V Opeře:


A jak to má vypadat, když prohlížeč projde na 100% :


Zkoušel jsem i Internet Explorer 7, ale ten byl absolutní propadák. Takže to tu radši nebudu ani ukazovat.

Další test kterým byly podrobeny byl test CSS Selector test. Zde byly výsledky značně rozdílné. Firefox zvládl bezchybně 32 ze 43 (369 ze 578) a 7 bylo nepodporovaných vlastností testů, což je velmi obdivuhodný výkon na to, že se jedná o test CSS3. Opera však absolutně excelovala. Zvládla 43 ze 43 testů (578 ze 578). Opera byla také mnohem rychlejší v renderování stránky než Firefox. To bych ale do značné míry přisuzoval tomu, že Opera byla 64 bitová a Firefox pouze 32 bitový (Mám 64 bitový OS).

Opera je očividně pružnější v implementaci nových vlastností CSS než Mozilla. Otázkou však je, zda je to dobře. CSS3 IMHO ještě nemá oficiální specifikaci, takže se ještě může pozměnit.

Jsem zvědavý, jak to dopadne, až vyjde Firefox 3.0. Podle všeho to bude mnohem lepší. Včerejší build v JS testu prošel 67 testy a ten dnešní již 68. Navíc Mozilla pracuje na zvýšení výkonu a lepším uživatelském rozhraní. Co myslíte? Zvedne se masivně procento používání Firefoxu po vydání verze 3.0?

Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/fcs.php on line 370
Warning: Undefined array key "jmeno" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 87 Warning: Undefined array key "comment" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 103