Warning: Undefined array key "salt" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 6

Mandriva 2009 spring

Po značné masáži v médiích s informací, že vyšla nová Mandriva v první betě jsem se rozhodl, že ji vyzkouším. Normálně to nedělám ale changelog mne přesvědčil. Nezaujalo mne KDE 4.2, GNOME 2.25.90, ani OpenOffice.org 3.0.1. Vše se dá dostat i do aktuální verze. Dokonce ani nový kernel mne nikterak nezaujal (vše mi funguje). Hnací motor k testování bylo přidání fce speedboot. Byl jsem zvědavý jak až se to projeví. Nic moc jsem neočekával a pár vteřin navíc mě nemůže nijak uchvátit.

Nainstaloval jsem MDV do Virtualboxu (nejsem šílenec, abych to instaloval na produkční PC) a poprvé spustil a vypnul. Vytvořil jsem samozřejmě snímek (snapshot) aby „měření“ bylo pokud možno na sobě nezávislé. Následovalo klasické spuštění. Trvalo 32 sekund, což je oproti aktuální stabilní verzi 2009.0 zlepšení o 9 sekund. Hezké, stále se to vše zlepšuje. Když jsem ale vyzkoušel speedboot, nevěřil jsem vlastním očím. Zlepšení bylo o 56%, tedy celé to trvalo 14 sekund.

Ano, celé je to založeno na tom, že se načte jen to, co je potřeba pro spuštění grafického rozhraní a zbytek se zavádí až posléze. Nejdříve jsem byl skepticky. Podobné „zrychlení“ dělá Microsoft již léta a vůbec se mi nelíbí, když musím čekat až se PC vyhrká když už vidím ikonky na ploše. V Mandrivě je tomu jinak. Než jsem stihl napsat přihlašovací jméno a heslo (na testovacím systému jsou opravdu velmi krátké), vše bylo již načteno (dle CPU).

Ač jsem to nečekal a byl jsem smířen s tím, že nové KDE se ovládá prostě jinak, než jsem zvyklí z KDE 3.5, byl jsem opět příjemně překvapen. Vše se jeví, že se ovládá jako dřív (v 3.5). Doufám, že se vše podaří a bude vše „just work“. Jako to bylo v 32 bit Mandrivě.

Už se těším jako malý kluk.

Warning: Undefined array key "jmeno" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 87 Warning: Undefined array key "comment" in /data/web/virtuals/9975/virtual/www/data/str/article.php on line 103